Skip til primært indhold

Bivirkninger til morfin

Der er bivirkninger ved al medicin, også morfin. Det er dog ikke alle, der oplever lige mange bivirkninger. Nogle får bivirkninger af en lille dosis medicin, mens andre kan tåle en høj dosis uden at blive generet af bivirkninger. Det er helt individuelt, og vi kan ikke forudse det.

Skrevet af: Læge Jette Højsted

Når du får morfin for dine smerter, er det vigtigt at holde øje med om du får bivirkninger. Nogle bivirkninger kræver behandling, nogle kan lindres, nogle aftager med tiden, fordi kroppen vænner sig til medicinen, og andre er så alvorlige, at morfindosis skal sættes ned eller behandlingen helt ophøre.

Bivirkninger, der sjældent aftager og som skal behandles:

  • Forstoppelse

Bivirkninger, der kan lindres:

  • Mundtørhed

Bivirkninger, der eventuelt aftager efter tilvænning:

  • Træthed i lettere grad
  • Kvalme i lettere grad

Bivirkninger, der er alvorlige og som skal medføre, at dosis sættes ned eller behandlingen stopper:

  • Svær træthed
  • Voldsomt øget søvnbehov
  • Påvirkning af hukommelse og koncentration
     

Vær opmærksom på bivirkninger

Hvis du er i behandling med morfin, eller lige er begyndt, er det vigtigt, at du lægger mærke til om du har bivirkninger, som kan skyldes morfin. Hvis du oplever nogle af de alvorlige bivirkninger på grund af morfin, er dosis af morfin for høj og skal sættes ned. Tal gerne med din læge om det og få hjælp til vurdering, behandling eller aftrapning

Hvis symptomerne optræder i let grad, aftager de måske i løbet af få dage. Men hvis de ikke er helt væk efter nogle dage, vil det være nødvendigt at sætte dosis ned.

Det kan være svært selv at opdage mange af disse bivirkninger. For det første kan de komme snigende og for det andet, kan smerter i sig selv give nogle af de samme symptomer, fx træthed og problemer med koncentration og hukommelse.  Derfor kan det være en god ide, at spørge dine pårørende – de vil ofte være hurtigere til at opdage dem.

Overvej altid om de bivirkninger og gener du oplever af morfin, kan opveje den virkning du har fået på dine smerter og dit aktivitetsniveau.

Videooptagelse fra 2021.

Hør Lars og Aziza der lever med kroniske smerter, dele deres erfaring med bivirkninger, samt sygeplejerske Nina og narkoselæge Kamilla fortælle om forskellige bivirkninger.

 

  Det ved smerteeksperterne

Vi ved, at morfin har bivirkninger, men også andre ulemper som afhængighed og tilvænning.

Langvarig behandling med morfin kan også påvirke hormonproduktionen.

  • Mænds produktion af det mandlige kønshormon testosteron kan falde – i nogle tilfælde så meget, at det kan være nødvendigt at tilføre testosteron
  • Kvinder kan opleve at menstruationerne aftager eller helt ophører
  • Produktionen af binyrebarkhormoner kan falde, hvilket kan gøre, at kroppens stress respons fungerer dårligere

Vi ved også, at langvarig behandling med morfin kan påvirke immunforsvaret, men vi kender endnu ikke konsekvensen af denne påvirkning.

Forstoppelse

Forstoppelse kan vise sig på flere måder:

  • Afføringen er sjældnere – måske hver 3. dag mod normalt dagligt
  • Afføringen bliver meget hård, og du skal presse for at komme af med det
  • Du får tynd mave samtidig med, at du kvitterer små knolde

Forstoppelse skal altid behandles, så din afføring bliver tilpas lind og nem at komme af med. Hvis forstoppelsen ikke bliver behandlet, kan din mave gå helt i stå og du kan i værste fald få såkaldt tarmslyng.

Sådan undgår du forstoppelse:

  • Du skal drikke rigeligt – vand, saftevand eller hvad du nu bedst kan lide. Vand er bedst. Undgå for meget sodavand og sød saft
  • Sørg for at få motion hver dag. En god travetur er godt for maven
  • Spis frugt, fx pærer og svesker

Medicinsk behandling

Det er næsten altid nødvendigt at hjælpen maven på gled med afføringsmidler, hvis morfin giver dig forstoppelse. Hvilken medicin der skal bruges, afhænger af hvordan forstoppelsen viser sig.

Afføringen er sjældnere
Morfin påvirker tarmbevægelserne, sagt lidt populært: Din tarm er blevet doven. Du skal bruge et afføringsmiddel, der får tarmen til at bevæge sig normalt igen – et såkaldt peristaltikfremmende afføringsmiddel, fx Dulcolax. Det tages om aftenen. Så kommer virkningen som regel om morgenen

Afføringen er blevet meget hård
Maven arbejder langsommere og det kan medføre, at mere væske bliver trykket ind i kroppen igen. Du skal bruge at afføringsmiddel, der holder noget af væsken tilbage i tarmen, fx Magnesia. Du skal samtidig drikke 1-2 l væske for, at Magnesia virker som det skal. Det kan også være nødvendigt, at tage et afføringsmiddel der påvirker tarmbevægelserne som nævnt ovenfor. Hvis du tager både Magnesia og Dulcolax, skal du tage Dulcolax om aftenen og Magnesia om morgen.

Hvis du har tynd mave blandet med små knolde
Så er du godt og grundigt forstoppet, og du skal først tømmes ud. Her kan du bruge Movicol, som på en blid måde tømmer tarmen for den hårde afføring over nogle dage. Når du er tømt ud, skal du starte med enten Dulcolax eller Magnesia, som beskrevet ovenfor.

Når du er forstoppet på grund af morfin, og har brug for et afføringsmiddel, kan din læge søge individuelt tilskud til afføringsmidlet.

 

Mundtørhed

Morfin kan give mundtørhed, nogle gange så meget, at det kan være svært at tale.

Hvis du har mundtørhed, er dine tænder mere udsat for, at der kommer huller i dem. Der er også større risiko for paradentose og svamp i munden. Derfor skal du få set dine tænder efter hos tandlægen hyppigt. Sig til din tandlæge, at du får medicin som giver mundtørhed, så ved tandlægen hvad der skal gøres.

Det kan du selv gøre?

  • Børst dine tænder grundigt efter hvert måltid
  • Brug tandtråd og tandstikker
  • Brug tandhygiejnisk tyggegummi, fx V6 og Caroxin. Tyg flere gange om dagen.
  • Undgå tyggegummi og bolsjer med sukker
  • På apoteket kan du købe fx tandpasta og mundgel, som kan lindre

Du kan ikke få tilskud til midler mod mundtørhed

 

?¿ Spørgsmål og svar

Hvis du oplever noget, du tænker kan være en bivirkning, kan du læse på indlægssedlen, om det er en kendt bivirkning til morfin. Du kan også slå op på Min.medicin.dk og læse om medicinen her.

Hvis du oplever kvalme og madlede, kan det godt skyldes morfinen. Dosis kan være lidt for høj, og så vil det hjælpe at gå ned i dosis.

Det er rigtigt, at mange pårørende oplever, at deres ægtefælle bliver mere ligeglad af morfinen. Udover at morfinen dæmper smerter, dæmper den også de følelsesmæssige reaktioner. Nogle kan endda blive triste eller føle sig deprimerede af morfinen.

APPFWU01V