Skip til primært indhold

Virker morfinen tilstrækkeligt på mine smerter?

Når du tager smertestillende medicin, skal medicinen lindre dine smerter. Men på den anden side skal eventuelle bivirkninger også overvejes.

Skrevet af: Læge Jette Højsted

Når du overvejer, om du skal fortsætte med at tage morfin for dine smerter, er det vigtigt at vurdere, om du får tilstrækkeligt ud af at tage medicinen.

Morfin skal naturligvis lindre dine smerter, og det skal samtidig betyde, at du bliver i stand til at være mere aktiv i hverdagen. Det kan fx være, at du kan være sammen med dine børn i lidt længere tid, gå en lidt længere tur, eller måske selv gå på indkøbstur i supermarkedet.

På den korte bane

Sæt mål for behandlingen

Når du starter behandling med morfin, er det en god idé at sætte et mål for virkningen, gerne sammen med din læge og/eller din familie. Hvad vil du gerne opnå ved at tage morfinen?

Det skal være et realistisk mål, og det skal være konkret og målbart. I stedet for ”jeg vil gerne kunne gå længere”, er det mere hjælpsomt med ”jeg vil gerne kunne gå en halv time” eller ”jeg vil gerne kunne gå hen til bageren”.

Det behøver ikke kun at være et fysisk mål. Det kan også være

  • ”jeg vil gerne kunne læse godnathistorie for mine børn”
  • ”jeg vil gerne være sammen med mine veninder i en halv times tid”
  • ”jeg vil gerne kunne gå til engelskundervisning om aftenen”

Tænk på hvad der er vigtigt for dig.

Vurder efter et par uger om du har opnået det du ville med medicinen.

Tag noter

Det kan være svært at huske, hvordan du havde det og hvor meget eller lidt du kunne for nogle uger eller måneder siden. Derfor er det hjælpsomt, at lave notater om dine smerter og din daglige aktivitet. Vi har samlet nogle tips til, hvordan du gør her:

  • Hvor tit skal jeg tage noter om min tilstand?

Når du starter en ny behandling, vil det være en god ide at skrive op hver dag, men hvis det bliver for meget, kan du nøjes med et par gange om ugen.

  • Hvad skal jeg notere?

Du behøver ikke at skrive ret meget. Hvis dit mål er at kunne gå til bageren, er det nok at notere om det lykkedes i dag – ja eller nej.

Hvis dit mål er at kunne gå 800 m, kan du fx skrive: I dag gik jeg 400 m. Næste uge kan det måske være 500 m.

  • Hvem skal læse mine noter?

Du kan bruge dine noter til selv at vurdere virkningen. Tag dem med til din læge, så I kan tale om dine fremskridt – og sammen vurdere, om morfinbehandlingen skal fortsætte.

  • Hvor skal jeg tage noter?

Det kan du gøre på papir eller digitalt på din telefon, IPad eller pc, hvad der nu fungerer bedst for dig, så du får det både husket og gjort. Måske er det på et stykke papir ved din spiseplads, en lille lommekalender eller i din kalender på telefonen.

Inddrag dine pårørende

Spørg dine pårørende, om de kan mærke nogen forskel, efter du er startet med morfinen. Det kan være, at de har lagt mærke til, at du bedre kan være med i familielivet, eller at du ikke lægger dig så ofte som før. På den anden side har de måske lagt mærke til, at du er blevet mere sløv, virker påvirket, glemmer mere. Så er det vigtigt, at de siger det til dig.

Lige når man starter med morfin eller går op i dosis, kan man godt være lidt påvirket. Men det må kun være i let grad, og det SKAL være forsvundet efter nogle få dage. Du må ikke få så meget medicin, at du er sløv og har tydelige hukommelsesproblemer. Hvis det er tilfældet, er dosis for høj og skal sættes ned.

Hvis morfinen ikke giver den ønskede virkning

Hvis du ikke opnår dit mål for behandlingen med morfin, skal du trappe ud igen. Tal med din læge om hvordan det skal foregå.

 

På længere sigt

Når man har taget morfin i længere tid, kan det være svært at vurdere, hvad det egentlig hjælper på – og om det stadig hjælper.

Vi ved, at virkningen af morfin efterhånden aftager, fordi din krop vænner sig til morfinen. Samtidig vil du også med tiden lære, at indrette dit liv i forhold til smerterne, og selvom det kan lyde utroligt, vil du også i nogen grad, på den lange bane, vænne dig til at have smerter, samtidig med, at du efterhånden får indrettet dit liv efter dine nye livsvilkår.

Derfor er det vigtigt, at du - når du er klar til det, og når der er ro omkring din smertetilstand – i samarbejde med din læge, vurderer, om medicinen stadig har den ønskede effekt. Det kan du gøre ved at gå en lille smule ned i dosis.

Når du går ned i dosis, vil der næsten altid komme forskellige abstinenssymptomer. Det første abstinenssymptom vil ofte være forværring af smerterne. Det kan være svært at skelne mellem om forværringen skyldes ”abstinenssmerter” eller om forværringen sker fordi din medicin rent faktisk virkede. Det skriver vi mere om i artiklen ”abstinenssymptomer”.

Husk at tale med din læge med regelmæssige mellemrum om din medicin, så behandlingen hele tiden er den bedst mulige.

 

  Det ved smerteeksperterne

En af ulemperne ved morfin er, at effekten aftager med tiden. Efter nogle års behandling med morfin kan virkningen endda være fuldstændig forsvundet.

Mange, som har været i behandling med morfin i flere år, oplever, at smerterne faktisk ikke bliver værre selvom de trapper helt ud af morfinbehandlingen. Men til gengæld er de blevet klare i hovedet.

Langvarig behandling med morfin kan nemlig påvirke koncentrationen og hukommelsen. Nogle gange er det meget tydeligt for en selv, oftere er det tydeligt for de pårørende. Andre gange bliver det først helt tydeligt, når man er ude af behandlingen igen. Nogle beskriver det som et rullegardin, der bliver trukket op, eller at ”nu kan jeg kende mig selv igen”.

På den anden side ved vi, at smerterne også nedsætter ens evne til at koncentrere sig og til at huske. Derfor skal man finde den bedste balance mellem behandlingen og smerterne.

?¿ Spørgsmål og svar

Det anbefaler vi ikke. Det er altid bedst at have din læge med på råd. Ofte skal du også bruge nogle andre tabletstørrelser, så du skal planlægge det i samråd med din læge.

APPFWU02V